Siirry suoraan sisältöön.

Sulla on sellua suussas

Puu on luonnollinen ja kotimainen lisäaine monessa elintarvikkeessa.

Jos jugurtista, jäätelöstä, ketsupista tai vaikkapa leivonnaisista löytyy lisäainekoodi E466, tuotteen valmistukseen on käytetty ripaus puuta.

0,3 prosenttia jogurtista voi olla puuta.

Ripaus sellusta valmistettua CMC:tä antaa monille elintarvikkeille niiden rakenteen ja miellyttävän suutuntuman.

Karboksimetyyliselluloosa CMC eli selluloosakumi on yksi yllättävimmistä puun käyttömuodoista. Sellusta valmistettava polymeerillä on satoja eri käyttökohteita.

Elintarvikkeiden tuoteselosteista CMC löytyy sakeuttamis- ja stabilointiaineiden kohdalta. Biopohjaisen ja vesiliukoisen ainesosan tehtävänä on parantaa rakennetta. Se tekee jugurtista tasaista ja lusikoitavaa, ketsupin ja sinapin se saa puristumaan tasaisesti pullosta.

Pakasteissa CMC ehkäisee jääkiteiden syntyä, sillä se sitoo vettä. Leipomotuotteet ja einekset se pitää tuoreina pidempään. Se myös parantaa gluteenittomien leivonnaisten sitkoa.

Suuri osa maailman karboksimetyyliselluloosasta valmistetaan Suomessa Äänekoskella, jossa sen valmistukseen voidaan hyödyntää viereisen sellutehtaan sivuvirtoja. Kiertotalousmalli vähentää tuotannon päästöjä. Tehtaalle saapunut raaka-aine eli puu käytetään kokonaan hyödyksi ja se on jäljitettävissä suomalaiseen kestävästi hoidettuun metsään.

Koostumukseltaan CMC on vaaleaa, mautonta jauhetta. Karkeampi raekoko muistuttaa mannaryynejä. Turvallisuudesta kertoo, että viranomaiset eivät ole määritelleet sille päivittäistä enimmäissaantia.

Karboksimetyyliselluloosan käyttökohteet ovat lähes loputtomat. Sitä on hammastahnassa, pesuaineessa, maaleissa, lääkkeissä, lemmikkien kuivamuonassa, tekstiileissä, rakennusmateriaaleissa, kosmetiikassa, pakkauksissa. Sitä voi myös ostaa purkissa ja käyttää liimana leivonnaisten koristelussa.

Metsien Suomi on metsäalan yhteinen viestintähanke. Sen kampanjat herättävät huomaamaan ja keskustelemaan, kuinka metsät ovat meillä Suomessa kaikessa mukana. Metsien Suomi kertoo pohjoisten metsien käytön kestävyydestä ja käytön tarjoamista ratkaisuista, kuten uusista tuotteista ja innovaatioista.