Siirry suoraan sisältöön.

Naama edellä puuhun

Kosmetiikasta tehdään ekologisempaa ja eettisempää puupohjaisilla raaka-aineilla.

Kosmetiikasta kertovat uutiset ovat viime vuosina otsikoineet luonnonkosmetiikan kysynnän räjähtäneen. Kiinnostus kotimaisiin luonnollisiin raaka-aineisiin on kasvussa. Puusta saadaan kosmetiikkaan monenlaisia raaka-aineita.

4 prosenttia kasvojen puhdistusgeelistä voi olla puuta.

Suomen kansallispuusta koivusta saatavilla ainesosilla on ihoa hoitavia ominaisuuksia.

Erityisesti koivun ainesosat ovat osoittautuneet hyödyllisiksi kosmetiikassa. Raaka-aineena käytetään muun muassa puun tuohta, lehtiä, mahlaa ja versoja. Tuoteselosteista ne löytyvät sellaisilla nimillä kuin Betula Alba Leaf Extract, Betula Alba Bark Extract ja Betula Alba Juice.

Koivun tuohi sisältää betuliinia, jota käytetään paljon lääketeollisuudessa mutta myös kosmetiikassa. Sillä on bakteereja tappavia ja ihoa puhdistavia ominaisuuksia.

Toinen monikäyttöinen puupohjainen raaka-aine on koivunkuorijauhe, jota käytetään esimerkiksi kuorintavoiteissa. Muita tavalla tai toisella koivua sisältäviä kosmetiikkatuotteita ovat kasvovedet, vartaloemulsiot, deodorantit ja erilaiset saippuat.

Olipa kosmetiikassa sitten koivusta peräisin olevaa betuliinia, suberiinia hiilijauhetta tai atsealiinihappoa, ne kaikki ovat raaka-aineita, joilla voidaan korvata synteettisiä ainesosia, fossiilisia raaka-aineita ja usein epäeettisesti tuotettua palmuöljyä. Esimerkiksi koivunkuorijauhe vähentää mikromuoveja ja niiden päätymistä vesistöihin.

Parhaimmillaan kosmetiikka myös pakataan puupohjaisiin purkkeihin ja tuubeihin. Puisten ja kartonkisten rasioiden rinnalle ovat tulleet puukomposiittipakkaukset, jotka valmistetaan kierrätettävästä puukuidusta ja luontoperäisistä sidosaineista. Sekä kosmetiikan että sen uusien komposiittipakkausten raaka-aine saadaan metsäteollisuuden tuotannossa syntyvistä tähteistä. Kotimainen puu on kestävästi ja lähellä kasvatettua raaka-ainetta, joka kerran kaadettuna hyödynnetään kokonaan.

Metsien Suomi on metsäalan yhteinen viestintähanke. Sen kampanjat herättävät huomaamaan ja keskustelemaan, kuinka metsät ovat meillä Suomessa kaikessa mukana. Metsien Suomi kertoo pohjoisten metsien käytön kestävyydestä ja käytön tarjoamista ratkaisuista, kuten uusista tuotteista ja innovaatioista.