Siirry suoraan sisältöön.

Puolet petäjäistä

Pesualtaastakin saa ekologisemman, kun se valmistetaan puukomposiitista.

Kotiemme materiaaleista moni on totutusti puuta. Meillä on puupöytiä, kattopaneeleita ja ehkä parkettilattia. Yhtä itsestään selvä materiaali on esimerkiksi posliini kylpyhuoneessa. Mutta mitä jos lavuaaritkin tehtäisiin puusta?

Puu on sisustamisessa ja rakentamisessa monella tapaa ekologisempi materiaali.

Woodio on kehittänyt vedenkestävän puukomposiitin, josta se valmistaa muun muassa lavuaareja.

Puu kannattaa, sillä se on sisustamisessa ja rakentamisessa monella tapaa ekologisempi materiaali. Se on uusiutuvaa ja kierrätettävää. Sen kasvattaminen ja työstäminen tuotteeksi säästää useimpiin muihin materiaaleihin verrattuna vettä. Puulla voidaan myös korvata fossiilisia raaka-aineita, ja puutuote toimii hiilivarastona.

Parhaimmillaan uudet puupohjaiset materiaalit vähentävät tuotteiden hiilijalanjälkeä jopa 80 prosenttia. Ne voivat olla lähes 100 prosenttisesti biopohjaista ja siten uusiutuvaa materiaalia.

Jotta puu kestäisi mahdollisimman pitkään kosteissa ja kuluttavissa olosuhteissa, siitä on kehitetty erilaisia puukomposiitteja. Kun puukomposiitti on valmistettu ekologisesti kotimaisesta puuhakkeesta ja hartsipohjaisista sidosaineista, sen hiilijalanjälki on erittäin pieni toisin kuin esimerkiksi keramiikan.

Tällaisesta puukomposiitista tehtyjä, ympäristöystävällisempiä pesualtaita ja wc-istuimia on jo myynnissä. Niiden luvataan olevan täysin vedenpitäviä ja iskunkestäviä. Tuotteiden elinkaaren joskus päättyessä ne voidaan hyödyntää energiajätteenä.

Myös moni muovinen kodin esine voidaan valmistaa puukomposiitista. Materiaalin valmistustapoja on monia: puukuituun on yhdistetty esimerkiksi sokeriruokoa tai kierrätysmuovia. Esimerkiksi keittiön pienkoneita voidaan valmistaa biokomposiitista, jossa hyödynnetään metsäteollisuuden sivuvirroista saatavaa puukuitua ja mäntyöljyä. Materiaali vastaa ominaisuuksiltaan fossiilisia muoveja.