Uudet puupohjaiset tekstiilit säästävät vettä ja kemikaaleja.
Vaateteollisuus etsii keinoja tuottaa tekstiilejä nykyistä ympäristöystävällisemmin ja siihen yhden merkittävän ratkaisun tarjoaa kotimainen sellupohjainen puutekstiilikuitu. Uusia puukuituja kehittävät Suomessa useat tutkimuslaitokset ja yritykset.
Täysin uudesta asiasta puukuituisissa vaatteissa ei ole kyse. Viskoosi on 1800-luvulla keksitty selluloosapohjainen kangas, mutta sen valmistaminen vaatii haitallisia kemikaaleja ja runsaasti vettä. Myös yleisimmän selluloosakuidun eli puuvillan viljely kuluttaa valtavasti vettä. Lisäksi sen viljely vie peltotilaa ruuan kasvatukselta, ja sitä poimivat usein köyhien maiden naiset ja lapset.
Modernia puukuitua voidaan tehdä huomattavasti ympäristöystävällisemmin ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Kotimaisuus ja metsäsertifiointi takaavat tuotteen raaka-aineen jäljitettävyyden ja kestävyyden, mikä kuuluu nykyaikaiseen kuluttamiseen.
Tarve löytää vastuullisempia materiaaleja on lähtenyt kuluttajilta samaan aikaan, kun puuvillan kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti. Tekstiiliteollisuus on yksi eniten ympäristöä kuormittavista teollisuudenaloista maailmassa.
Ekologisempien tekstiilikuitujen, kuten havupuukuidusta tuotetun langan valmistus kuluttaa murto-osan perinteisten kuitujen valmistusprosessien tarvitsemasta vedestä. Havupuukuidut ovat biohajoavia ja kierrätettäviä, eikä niiden valmistuksessa tarvita kemikaaleja. Suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuus on myös raaka-aineen kestävyydessä: kuitua saadaan läheltä sertifioiduista metsistä.
VTT on laatinut yhdessä Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n kanssa vuoteen 2035 ulottuvan tiekartan suomalaiselle tekstiili- ja muotiteollisuudelle. Innovaatioiden, teknologisen osaamisen ja vastuullisen raaka-aineen hyödyntämisen uskotaan tuovan Suomen tekstiiliteollisuudelle yli miljardin euron investoinnit ja tuhansittain uusia työpaikkoja.