Siirry suoraan sisältöön.

Metsästä saa kahisevaa

Jopa läpinäkyvä pakkaus voi olla tehty puusta.

Muovia tarvitaan, sillä ilman sitä ruokahävikin määrä olisi valtava.

Kierrätettävää kirkasta puumuovia valmistaa ainoana maailmassa suomalainen Woodly.

Puupohjaiset tuotteet korvaavat jo yhä useammin muoviset tavarat ja pakkaukset kauppojen hyllyillä. Yksi yllättävimmistä innovaatioista on täysin läpinäkyvä pakkausmateriaali, jota tuskin erottaa perinteisestä fossiilipohjaisesta kääreestä.

Läpinäkyvään, kahisevaan muoviin on jo pakattu esimerkiksi yrttejä ja täytettyjä sämpylöitä. Läpinäkyvät puupohjaiset muovit valmistetaan puun selluloosasta, jonka polymeeri on luonnostaan läpinäkyvää ja kirkasta.

Muovia tarvitaan, sillä ilman sitä muun muassa ruokahävikin määrä olisi valtava. EU:n alueella vuosittain syntyvistä miljoonista tonneista muovijätettä lähes 60 prosenttia syntyy ruoan pakkaamisesta.

Kun muovi tehdään pääosin biopohjaisesta materiaalista, siitä voidaan saada hiilineutraalia ja kierrätettävää. Sen sijaan biohajovia on vain osa biopohjaisista tuotteista, eivätkä nekään välttämättä hajoa luonnossa.

Läpinäkyvän muovin lisäksi käytännössä jokainen muovinen elintarvikepakkaus pulloista purkkeihin ja tölkkeihin voidaan valmistaa puukomposiitista. Materiaalin valmistustapoja on monia: puukuituun on yhdistetty esimerkiksi sokeriruokoa tai kierrätysmuovia.

Tulevaisuudessa biomuovista voidaan saada myös yhä biohajoavampaa, jolloin sitä ei luokiteltaisi muoviksi esimerkiksi Euroopan unionin kertakäyttömuovidirektiivissä. Silloin se ei jää luontoon ja meriin mikromuovina, ja sen voisi laittaa vaikka biojäteastiaan.

Toistaiseksi puumuovi kannattaa kierrättää muun muovin joukossa – myös käytännöllisyyden vuoksi, sillä sitä ei juuri erota perinteisestä öljypohjaisesta muovista.