Siirry suoraan sisältöön.

Metsä lataa akkuja

Uusiutuva puupohjainen biohiili soveltuu sähköautojen akkuihin.

Puu voi lähitulevaisuudessa korvata akuissa käytettävän hiilipohjaisen grafiitin. Uudella puupohjaisella akkumateriaalilla on nippu hyviä ominaisuuksia: se on kotimaista, uusiutuvaa ja sitä voidaan valmistaa metsäteollisuuden sivuvirroista.

Puupohjainen akkumateriaali on kotimaista ja uusiutuvaa.

Biopohjaista hiilimateriaalia saadaan metsäteollisuuden sivuvirtana syntyvästä ligniinistä. Kuva: Stora Enso

Toistaiseksi sähköautojen litiumioniakun anodimateriaalina on käytetty fossiilista grafiittia. Se on puhdasta hiiltä, joka on luokiteltu EU:n talouden kannalta kriittiseksi, tuonnista riippuvaiseksi mineraaliksi. Sen tarpeen arvioidaan moninkertaistuvan lähivuosina, kun liikenne sähköistyy ja myös aurinko ja tuulivoimaratkaisut lisäävät energian varastoinnin tarvetta.

Ratkaisu akkumateriaalin saatavuuteen löytyy Suomen metsistä: puupohjainen akkumateriaali tehdään ligniinistä, jota on puussa noin neljännes. Se on puun sidosaine ja sanotaan, että sen tehtävänä on pitää puu pystyssä.

Teollisuuden käyttöön ligniiniä saadaan selluntuotannon sivutuotteena syntyvästä mustalipeästä. Kun ennen mustalipeä poltettiin energiaksi, viime vuosina sen sisältämällä ligniinillä on korvattu yhä useampia fossiilisia ja kemiallisia raaka-aineita esimerkiksi liimoissa, maaleissa ja jopa asfaltissa.

Akkuteollisuutta varten ligniinistä tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia. Yleisimmässä akkutyypissä litiumioniakussa sitä on anodimateriaalina noin viidennes. Kun sähköauton akku saattaa painaa satoja kiloja, materiaalin tarve on suuri.

Puupohjaisen akkumateriaalin etuihin lukeutuu uusiutuvuus ja se, että sitä saadaan muun puunkäytön sivuvirroista. Näin jo kaadettu puu käytetään entistäkin tarkemmin hyödyksi. Autoilijoille bioakusta on hyötyä myös käytännössä: se latautuu ja purkautuu perinteisiä akkuja nopeammin ja sille luvataan myös parempaa suorituskykyä alhaisissa lämpötiloissa.

Hiiltä tarvitaan myös lukemattomissa litiumioniakuilla toimivissa elektroniikkalaitteissa. Akun merkintä Li-ion löytyy niin akkukäyttöisistä pölynimureista kuin matkapuhelimistakin.

Aivan vielä autoa tai laitetta ei voi ostaa puuakulla. Innovaation kaupallistaminen on mahdollista lähivuosina.