Siirry suoraan sisältöön.

Maistuu aivan puulta

Puuta on jopa jäätelössä, jolle se antaa rakenteen.

Puu kuuluu meillä Suomessa arkeemme – usein jopa tietämättämme. Yksi huomaamattomimmista puutuotteista lienee puusta saatava karboksimetyyliselluloosa eli CMC.

CMC-selluloosalla on satoja käyttökohteita.

Jäätelölle myrkytön ja luonnollinen lisäaine karboksimetyyliselluloosa antaa rakenteen.

CMC-selluloosalla on satoja käyttökohteita, joista monia löytyy lähes jokaisen jääkaapista ja komerosta – tavallisesti koodeilla E466 tai E468. Selluloosakumiksikin kutsuttu ainesosaa käytetään sakeuttamis- ja stabilointiaineena. Koostumukseltaan se on vaaleaa jauhetta, jonka karkeampi raekoko muistuttaa mannaryynejä.

CMC antaa totutun rakenteen muun muassa jäätelölle, ketsupille ja myös hammastahnalle. Juuri CMC:n ansiota on, että hammastahna on harjaan laitettaessa jähmeää, mutta harjatessa tahna levittäytyy ja vaahtoutuu hampaiden pinnalle.

CMC:n tärkeä ominaisuus on kyky sitoa vettä. Tämä estää jääkiteiden synnyn pakasteisiin ja pitää leipomotuotteet ja einekset tuoreina pidempään. Se myös parantaa gluteenittomien leivonnaisten sitkoa.

Kun CMC:tä lisää pyykkipulveriin, sen pintavarausominaisuudet estävät lian tarttumista pestyyn vaatteeseen. Tekstiilipainatuksissa CMC saa värit levittymään tasaisesti. Maaleissa se estää roiskumista ja lääketableteissa sitä käytetään koossa pitävänä täyteaineena.

CMC hajoaa kokonaan esimerkiksi kompostissa. Se on myrkytöntä ja edullista, mikä tekee siitä hyvän elintarvikkeiden raaka-aineen. Turvallisuudesta kertoo, että viranomaiset eivät ole edes määritelleet sille päivittäistä enimmäissaantia.