Siirry suoraan sisältöön.

Hädässä metsä tunnetaan

Kotimaisen wc-paperin raaka-aine saadaan kestävästi hoidetuista metsistä.

Vessapaperi on yksi arkisimmista, päivittäin käytetyistä puupohjaisista tuotteista. WC-paperi kuuluu pehmopapereihin, joita ovat myös talouspaperi ja nenäliinat. Pehmopaperia valmistetaan ensikuidusta eli sellusta sekä kierrätyskuidusta.

WC-paperi on 100-prosenttisesti puuta.

Suomalainen käyttää vuodessa yli kilometrin vessapaperia.

Sellua tehdään pääosin pieniläpimittaisesta puusta, jota saadaan metsien harvennuksista. Pienet puut kannattaa harventaa talousmetsästä pois, koska se lisää jäljelle jäävien puiden kasvua sahatavaraan tarvittavaksi tukkipuuksi. Myös sahoilla syntyvää haketta käytetään selluun.

Siten selluun tarvittava kuitupuu on suurten puiden kasvattamisen ja pitkäikäisten tuotteiden tuotannon sivutuote. Suomalainen vastuullinen metsien hoito takaa, että raaka-aine on uusiutuvaa.

Ensikuidusta valmistetut pehmopaperit vastaavat kysyntään: suomalaiset haluavat pyyhkiä vessassa paksulla, laadukkaalla paperilla.

Vessapaperia valmistetaan myös kierrätyspaperista. Yleinen paperin kulutuksen lasku vähentää kuitenkin myös kierrätyskuidun määrää ja vaikuttaa sen laatuun. Puukuitu kiertää länsimaisessa taloudessa 5–7 kertaa eri puutuotteissa: esimerkiksi hienopaperista sanomalehtipaperin ja kartongin kautta WC-paperiin. Hygieniatuotteille, kuten pehmopapereille, puhdas ensikuitu on hyvä raaka-aine, koska sen käyttö ei vaadi kierrätyspaperin lailla tarkkaa puhdistusta.  

Pehmopaperien valmistus ensikuidusta säästää paperintuotannossa vettä ja energiaa verrattuna kierrätyskuidun käyttämiseen. Ensikuidulla on myös parempi hyötysuhde hygieniapaperituotannossa, koska raaka-aine voidaan käyttää kokonaan paperin valmistamiseen, kun taas kierrätyskuidusta jää puhdistuksen jälkeen hygieniapaperin raaka-aineeksi vain reilu puolet.

Pandemioiden aikana korostui pehmopaperien merkitys hygienialle. Oikein hävitettyinä pehmopapereillakin on uusi elämä. Ne ovat kompostoituvia, ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vessapaperi päätyy jäteveden kautta lietteeksi ja siitä mullaksi ja biokaasuksi.

Mutta kuinka paljon WC-paperia sitten kuluu? Sen osaa jokainen parhaiten laskea itse. Keskimäärin suomalainen käyttää vuodessa 60 rullaa eli noin 1,2 kilometriä vessapaperia. Pehmopapereita jokainen suomalainen kuluttaa vuodessa noin 17,3 kiloa.

Metsien Suomi on metsäalan yhteinen viestintähanke. Sen kampanjat herättävät huomaamaan ja keskustelemaan, kuinka metsät ovat meillä Suomessa kaikessa mukana. Metsien Suomi kertoo pohjoisten metsien käytön kestävyydestä ja käytön tarjoamista ratkaisuista, kuten uusista tuotteista ja innovaatioista.