Siirry suoraan sisältöön.

Nuku yö ulkona 29.8.!

Suomalaiset haastetaan jo viidettä kertaa nukkumaan yö ulkona – tempaus juhlistaa Suomen luonnon päivää.

Suomalaiset ovat tunnetusti ulkoilevaa retkikansaa, mutta harva viettää myös yönsä ulkona. Yhtenä yönä elokuussa kymmenet tuhannet suomalaiset kuitenkin kapuavat maakuupusseissaan telttoihin ja riippumattoihin. 

Tänä vuonna Nuku yö ulkona -tapahtuma on lauantaina 29. elokuuta. Sen järjestää Suomen Latu, joka haastaa jo viidennen kerran koko Suomen nukkumaan ulkona. Viime vuonna ulkona nukkujia oli yli 130 000.

”Toiveemme Suomen Ladussa on, että jokainen voi löytää oman tapansa ulkoilla”, järjestön tapahtumasuunnittelija Saija Suominen sanoo. ”Nuku yö ulkona -kampanja madaltaa kynnystä kokeilla uutta tapaa nauttia luonnosta.”

”Toiveemme Suomen Ladussa on, että jokainen voi löytää oman tapansa ulkoilla”

Tempauksen taustalla on myös ajatus, ettei elämyksiä tarvitse etsiä kaukaa. Yön voi nukkua vaikka teltassa omalla kotipihalla.

Tempauksen taustalla on myös ajatus, ettei elämyksiä tarvitse etsiä kaukaa. Yön voi nukkua vaikka omalla kotipihalla. Luontoonkaan ei ole pitkä matka – on laskettu, että suomalainen asuu keskimäärin 700 metrin päässä lähimetsästä.

Lauluja Metsähotellin nuotiolla

Nuku yö ulkona – tapahtuman idea löytyi Norjasta, jossa sitä järjestää Suomen Ladun sisarjärjestö.

Tapahtumayönä Suomen Latu ja sen jäsenyhdistykset järjestävät monenlaista ohjelmaa. Kankaanpäähän, Lahteen ja Savonlinnaan nousee Metsähotellit, joista voi varata itselleen maksutta teltan tai riippumaton. Niissä voi kokeilla erilaisia ulkoilulajeja, kuten melontaa ja maastopyöräilyä. Ohjelmassa on myös muun muassa nuotiolaulua ja salaperäistä mysteerisuunnistusta.

Koronakesän myötä suomalaisten retkeilyinnostus kotimaassa on ollut suurta. Suominen uskoo myös Nuku yö ulkona -tapahtuman houkuttelevan väkeä.

”Metsähotelleissa on helppo pitää turvavälit – tai haasteeseen voi ottaa osaa oman perheen kanssa kotipihalla.”

Kolmen suuren Metsähotellin lisäksi Nuku yö ulkona -tapahtumia järjestetään kymmeniä ympäri Suomen. Järjestäjän ei tarvitse olla Suomen Ladun jäsenyhdistys. Pääasia on, että yöpyminen on osallistujille ilmaista. Esimerkiksi Helsingin Rastilan leirintäalue tarjoaa tapahtumayönä maksuttomia telttapaikkoja.

Maailman ensimmäinen luonnon liputuspäivä

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään myös Suomen luonnon päivää. Senkin tavoitteena on saada ihmiset ulos ja luontoon, juhlimaan ”rennosti ja pilke silmäkulmassa”.

Suomen luonnon päivä on myös liputuspäivä. Vuonna 2017 Suomesta tuli maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luontonsa kunniaksi.

Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää.

Koronakesän myötä suomalaisten retkeilyinnostus kotimaassa on ollut suurta. Metsät ja järvet ovat olleet tärkeintä rentoutumisen ja rauhoittumisen paikkoja.

Esimerkiksi Ähtärissä on koko päivän paikallisten yhdistysten ja yritysten järjestämää ohjelmaa luonnon päivän kunniaksi, ja yö vietetään niin ikään ulkona.

Jämsän Saunakylässä tutustutaan suomalaiseen saunaperinteeseen ja yösaunotaan. Miehikkälässä nukkujat valloittavat Salpalinja-museon alueen, ja Janakkalassa yövytään markkinatunnelmissa.

”Paikallisia tapahtumia löytyy verkkosivultamme kymmeniä, ja vielä enemmän Facebookista”, Suominen vinkkaa.

“Mikäli ulkona nukkuminen ei ole vielä tuttua, niin kannattaa tulla tapahtumaan kokeilemaan. Järjestäjiltä saa tarvittaessa vinkkejä ja osassa tapahtumista myös majoitteen lainaksi.”

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin forest.fi-verkkolehdessä.