Siirry suoraan sisältöön.

Kasvata oma puu – katso ohjeet

Metsien Suomi -siemenkiekon siementen kylvö on helppoa: sinun tarvitsee vain laittaa se maahan. Siemenet saavat voiman itämiseen puupohjaisesta kiekosta ja jos sen alla on maata, kasvu jatkuu.

Varminta on asettaa kiekko sellaiseen paikkaan, missä taimia ei tuhota polkemalla, ruohonleikkurilla tai muuten. Kiekon alta kannattaa rapsuttaa kasvillisuus pois. Jos mullan voi poistaa niin, että alta paljastuu kivennäismaa, taimi kasvaa entistä paremmin. Siemeniä ei kuitenkaan kannata laittaa kuopan pohjalle, koska siihen kerääntyvä vesi tukahduttaa taimet.

Kiekkoa voi myös kastella mutta sitä ei kannata peittää maalla.

Kiekon sisällä on kuusi männynsiementä, joista todennäköisesti itää useampi kuin yksi. Niinpä tilannetta kannattaa tarkkailla ja kun käy selväksi, mikä taimista on elinvoimaisin, muut voi varovasti kitkeä pois.

Männyn siemenet ovat herkkiä matkustamiselle. Ne matkustavat kyllä mielellään itä-länsisuunnassa ja päinvastoin, mutta jos ne siirtää syntysijoiltaan liian kauas pohjoiseen tai etelään, ne eivät idä ja kasva niin hyvin kuin kotiseudullaan. Sen takia Metsien Suomi -kiekossa on kolme alkuperältään eteläistä ja kolme pohjoista siementä.

Suomen eteläosissa mänty kasvaa täysikokoiseksi 60–70 vuodessa. Pohjoisempana se vie pidemmän ajan ja pohjoisimmassa Lapissa aikaa kuluu jopa 140 vuotta.

Iloisia hetkiä taimen kasvua seuraillessa!